Mad laves kun af mennesker, eller hvad? I stigende grad ser man en udvikling af maskineri, der fremstiller mad, eller hjælper i processen. Stavblendere, foodprocessorer, mandolinjern. Den almindelige kniv har fået selskab af langt mere komplicerede værktøjer, der tages i brug, når der skal kokkereres i de mange køkkener verden over.
Maskinerne bliver mere avancerede
Det behøver bestemt ikke være en dårlig ting, da det jo letter nogle af de arbejdsprocessor, der måske godt kan speedes lidt op. At skrælle kartofler. Det tager sin tid, men det skal gøre. Og der står kokkeelever, der hver dag skræller flere kilo kartofler. Skære løg, der sviger i øjnene. Rense og skrælle gulerødder. Der er nogle hårde tjanser derude, som hver dag bliver gjort for at kunne sammensætte et lækkert måltid. Men i højere grad ser man maskiner, som aflaster den almindelig kok, som i stedet kan bruge tiden på det, han er god til – at få det til at smage godt. Grunden til at dette kan lade sig gøre er, at de små dele i maskinerne i højere grad bliver specialiserede af virksomheder, som kun beskæftiger sig med at optimere køkkenmaskineri igennem bittesmå maskindele.
Foodprocessoren blev sådan for alvor kendt tilbage i starten af 1990’erne, da Gertrud Sand fra ”The Julekalender” havde et stort julegaveønske om at få sådan en. Hun kom med hentydninger næsten hver eneste dag, og minsandten om hun ikke fik en, da det endelig blev jul. Hvis man gennemgår julemandens ønskelister, så vil man nok få øje på en del køkkenmaskiner. Der er jo snart ikke det, man ikke kan få. En brødrister med indbygget radio. En højteknologisk stegepande, som har en bestemt type belægning på, så kødet bliver optimalt, og at det ikke klistrer fast. Der er virkelig gået teknik i madlavning, og der er et kæmpe marked for de her producenter. At vi mennesker skal have mad – det uddør nok ikke lige foreløbigt, så mon ikke de er godt sat. Men dertil er konkurrencen også stor. Der er nogle mærker, der har større troværdighed, fordi de måske har lavet nogle gode produkter tidligere. Derfor kan de også tillade sig at tage lidt mere for deres varer, da folk glædeligt køber kvalitet. Eller også vender de tilbage kvalitet, når de har prøvet den billige udgave en enkelt gang.
Vil det bredde sig til andre brancher?
Det er naturligvis svært at spå om fremtiden, men at kokken bliver afløst helt af maskiner, det er nok utænkeligt. I hvert fald lige nu. Men i takt med effektivisering, så ser man i stigende grad maskiner overtage menneskers arbejde.
Når vi snakker traditionelle håndværkerfag, kan det dog i overvejende grad afvises lige foreløbig, at avanceret mekanik vil overtage tømrer eller snedkeres arbejde. De danske tømrere er efterhånden så professionelle og dygtige, at robotter har lang vej endnu, hvis de skal kunne konkurrere på lige vilkår med fagmændene.
Du skal derfor ikke regne med, at du i fremtiden vil kunne lade robotter bygge dit hus. Nej, her vil vi stadig anbefale dig, at finde en dygtig tømrersvend, som har styr på sit kram. Med en erfaren mand ved roret undgår du sjusk, som i sidste ende kan koste dig dyrt og udsætte din boligdrøm.